Sabtu, 15 Disember 2012

PELANGGARAN PELEMBAGAAN LAGI .....


Kita banyak melihat sekarang , pakaian ahli Silat Seni Gayong Malaysia , yang mempunyai  empat warna . Itu adalah warna yang telah didaftarkan , tetapi banyak pelanggaran dilakukan , mereka meletakkan warna itu terbalik , atas , ke bawah , bawah ke atas ... apakah sebabnya ?

Lihat  cabutan dari Buku pelembagaan :


Peraturan 29.    LAMBANG DAN KEAHLIAN

1.            Tiap-tiap ahli yang berdaftar memakai lencana atau ‘badge’ di sebelah kiri poket baju.  Contoh lencana adalah seperti contoh “A”
2.                  Ibu pejabat Pertubuhan akan mengeluarkan kad keahlian kepada tiap-tiap ahli yang berdaftar dengan bayaran yang di tentukan oleh Majlis Jawatan kuasa Agong.
3.                  Pakaian ahli semasa berlatih Silat Seni Gayong ialah baju potongan leher Bujur Sirih atau Perahu Bugis , seluar, dan tengkolok hitam, bengkong atau tali pinggang mengikut peringkat masing-masing.
4.                  Bendera atau panji-panji Pertubuhan ini berupa 4 jalur melentang, di atas sekali berwarna hitam, jalur yang kedua berwarna putih, jalur yang ketiga berwarna kuning dan bawah sekali berwarna merah.  Di antara hitam dan putih di sebelah kiri atas muka bendera bertanah warna putih ada dicap lambang seperti contoh “B”.
·                     Warna hitam tanda bayang
·                     Warna putih tanda suci
·                     Warna kuning tanda kebesaran
·                     Warna merah tanda kepahlawanan


a)         Naga                                        :           Kekuatan di laut
            Harimau                                  :           Kekuatan di darat
            Keris & Parang                        :           Alat senjata orang Melayu
            Jalur-jalur Kuning/Hitam        :           Tingkatan Pelajaran
            Peta Dunia                              :           Untuk di kembangkan  di seluruh dunia
            Bulan Bintang                         :           Sinaran cahaya / Konsep dakwah
            PSSGM                                   :           Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia
            Warna Hijau                            :           Tanda kesuburan
5.               Lambang seperti contoh “B” akan dicap di atas bendera, baju pakaian ahli, kad pengenalan ahli, kertas surat menyurat, sampul surat, borang menjadi ahli dan sijil kelulusan pelajaran.
6.                  Adalah di LARANG penggunaan lambang di kalangan bukan ahli Pertubuhan .
7.                  Adalah di LARANG penyalahgunaan lambang , mengubah suai tanpa kebenaran dari Pertubuhan .
8.                  Mana mana pihak tidak boleh menggunakan nama Pertubuhan , lambang , logo , ahli ahli yang berdaftar  atau  harta benda   untuk  apa jua aktiviti , penyataan media masa , elektronik  atau berkaitan tanpa kebenaran dari Jawatan kuasa Pertubuhan .
9.                  Nama , Logo ( contoh “B” ) , bendera  dan ahli ahli yang berdaftar adalah hak milik Pertubuhan Silat Seni Gayong Malaysia yang dicipta oleh Mahaguru Pertubuhan ini .
10.              Sebarang cetakan, mengedar atau jualan  lambang , logo dan bendera  atau berkaitan adalah di LARANG   tanpa   mendapat kebenaran dari Pertubuhan . Sesiapa yang melakukanya boleh didakwa ke mahkamah .  

Tiada ulasan:

Kisah Kami

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...